Mirno mesto za odmor i oporavak
018 / 880-600
hotel
Sokobanja

 Položaj banje

Jedan od najznačajnijih turističko - zdravstvenih centara i prva ekološka opština u Srbiji, Sokobanja, nalazi se 234km jugoistočno od Beograda i 60km severoistočno od Niša na oko 400m nadmorske visine. Sokobanja, kao najstarija, a po mnogima i najlepša srpska banja je bez sumnje pravi rezervat autentičnog narodnog stvaralaštva, sadržajnog i izvornog načina življenja u prirodnom ambijentu, bez ikakve industrije i sa kvalitetnim termalnim i vazdušnim potencijalima.

"Sokobanja, Sokograd - dođeš star odeš mlad" B.Nušić

Izuzetno bogato prirodno okruženje i blaga klima čine Sokobanju i njenu okolinu pravim turističkim biserom, a lekovitost termomineralnih izvora i specifičan sastav vazduha bogat kiseonikom, koji dolazi iz okolnih bujnih šuma, svrstavaju je u red retkih sličnih lečilišta u svetu. Ime Soko potiče od srednjovekovnog utvrđenja Soko Grad, čije su ruševine i danas očuvane na obalama reke Moravice koja protiče kroz Sokobanju. Tradicija čuvanja i negovanja prirode, neimarstvo proteklih vekova, narodna predanja čine Sokobanju renomiranim turističkim centrom sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u Srbiji ( 1837. – 2007.;  170 godina organizovanog bavljenja zdravstvom i turizmom ) i jednim od najposećenijih banjsko-klimatskih i turističkih mesta u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Najbolja vazdušna banja u Srbiji.

Sokobanja nema industriju i nikakvu drugu tzv. "prljavu tehnologiju", te je s pravom stekla reputaciju "najbolje vazdušne banje" u Srbiji. Prisustvo specifičnih elemenata u vazduhu i oligomineralnim vodama koje se koriste za kupanje i inhalaciju, uslovili su da Sokobanja predstavlja idealno mesto za banjsko – klimatski tretman različitih bolesti i stanja. A nadmorska visina Sokobanje, vazdušne struje koje donose prijatan miris ozona sa obližnjih šuma odnosno negativna jonizacija vazduha, obilje kiseonika, ruža vetrova iznad grada - prirodno umerena i odmerena, omogućavaju čarobno iskustvo prilikom boravka u ovom pitomom mestu. Stoga je boravkom na ovoj teritoriji svaki posetilac izložen blegoj inhalaciji. O čudotvornoj vodi vidarici i izuzetno bogato prirodno okruženje podstakli su meštane i rukovodstvo opštine da 1992. godine proglase Sokobanju prvom ekološkom opštinom u Srbiji.

Sa više od 140 termo-mineralnih izvora i 40 banja i raznolikošću mineralnih i termalnih izvora, Srbija se ubraja među najbogatije zemlje u Evropi. Njihova lekovitost bila je korišćena još u doba Rimljana. Banje su se razvijale kao uređene oaze zelenila i tišine. Uglavnom se nalaze u pitomim dolinama ili na padinama brda, okružene šumama, pašnjacima i voćnjacima. Njihov prirodni pejzaž dopunjen je negovanim ambijentom, parkovima i šetalištima. Moderni smeštajni objekti, sportski tereni, parkovi i bazeni, predstavljaju poseban zdravstveni, odnosno, turistički sadržaj banja. Zbog pogodnih geografskih i klimatskih uslova, blizine planina, zelenila i čistog vazduha, banje su i kulturno-zabavni i sportsko-rekreativni centri.

Sokobanja sa izvanrednom prirodnom okolinom i bez ijednog industrijskog zagađivača je najpoznatija vazdušna banja Srbije. Zbog svojih specifičnih prirodnih i kulturoloških karakteristika, izabrana je za jedno od 10 savršenih mesta na Koridoru 10. Sokobanja je turističko mesto sa svim sadržajima i infrastrukturom koji to podrazumevaju: hoteli, restorani, prodavnice, kafići, picerije, parkovi, igrališta, pokrivenost mobilnom telefonijom. U zdravstvenim ustanovama Sokobanje, hotelima, vilama i privatnom smeštaju ( procenjuje se blizu 13. 000 postelja ), Sokobanju godišnje posećuje preko 100.000 ljudi, koji dolaze na lečenje, oporavak, odmor i zabavu.

Sokobanja leči od

  • Bolesti respiratornih organa (astma, akutni i hronični bronhitis, ostalih respiratornih infekcija, itd)
  • Reumatske bolesti (Reumatizam kičmenog stuba kao i ostalih oblika reumatizma, itd)
  • Post-traumatskih stanja
  • Stresa
  • Fizičke i psihičke iscrpljenosti
  • Lakših oblika Parkinsonove bolesti
  • Lakših oblika hipertenzije
Design by: © CS